Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Konečně střízlivý blog. R^

8 3
možnosti
JL

Souhlas, Vomáčková je bystřejší než profesor politologie, i to se stává.

2 0
možnosti
LV

Z jistého úhlu pohledu se to stává, je to relativní.

0 0
možnosti
LV

Energie není zboží, které vyrobíte a někde ve skladu ho necháte čekat na kupce. Energií nelze skladovat, současně s výrobou musí jít spotřeba. Česká energetická soustava vznikla za hlubokého socialismu, kdy se sem dovazely miliony tun železné rudy a z ní se vyráběla ocel. Spotřeba energie byla obrovská a stálá. Nějaké ranní špicky byly marginalni. Idealni stav pro tepelne elekrarny, ktere prave stálý odber potřebují. Dnešní struktura odběru je úplně jiná. Mnohem víc kolísá. Tepelné elektrárny není možné jen tak vypnout a večer zase zapnout. Proto svou produkci prodávají odběratelům se stálým odběrem. A domácnosti zásobují i ti, kteří provozují špičkové zdroje. Proto se z ČR spousta energie vyváží. Ačkoliv ono je to dost vágní. Prostě zdroje v ČR dodávají do sítě stálou energií, přiřaditelné zdroje tu špičkovou. Přičemž nelze určit, že kterého zdroje pochází energie u Vas doma v zásuvce.

A pomoc domácnostem? Putin je schopen dodávky plynu kdykoliv zastavit. Takže se prudkému snížení kvality života nevyhneme. Otázkou pro každého jednoho z nás zůstává, zda je schopen unést jednorázové krátkodobé prudké snížení a pak postupný návrat k normálu, nebo bude volitelná méně prudké, ale zato trvale snížení kvality života, hlavně okleštění lidských práv a demokracie. To si musí každý rozhodnout sám. Třeba Maďaři už po té cestě kráčí delší dobu. Už nemají svobodná média, ta jsou financována prostřednictvím státního fondu, v oblasti energií a pohonných hmot prakticky zrušili trh, benzín mají na příděl, byť relativně vysoký (50 litrů denně), a krachuji tam pumpy. Jak takové kamarádství konci, vidíme v Bělorusku. Touhle cestou jít nechci.

3 0
možnosti
JA

J48a30n 74A16b37r75t

5. 9. 2022 12:09

Stále jen PUTIN, PUTIN, PUTIN. Ale v každé zprávě o zvyšování cen energií se to hemží lipská burza, a rotterdamská burza atd. To přeci není v Rusku ani pod Putinovým velením. Zlikvidujme Putina tím, že budeme námi vyráběnou el. energii, námi těžený plyn ze Severního moře apod. vč. amerického břidlicového plynu prodávat čistě bez zisku. Stejně tak ropu. Putina zlikviduje pokud ceny komodit budou klesat a bude za ně dostávat méně a méně!!!!!

0 1
možnosti
LV

Ceny energií na burze určuje Putin. Stačí mu k tomu hrozba odstavení plynovodu. Důkaz? Ve čtvrtek odstavit NS I, v pátek oznámil, že v sobotu ho neotevře a v pondělí ráno leti cena nahoru. Proc? Protože ti, kteří ho potřebuji teď hned a nemají ho nasmlouvaný dopredu, ho potřebuji. Naštěstí to nejsou žádná velká množství, burza téměř stojí, obchody za tyhle ceny se prakticky nehýbou.

5 0
možnosti
AM

A38d26a40m 25M95a58l85ý

5. 9. 2022 11:31

Jestli dokážete vyrábět dost levné energie, tak jí nabízejte.

Já chci taky všechno levně.

Proč mi nikdo nenabídne levnou energii? A levné pivo a levné klobásy a levné smartfouny a levný stavební materiál. Nařiďte jim ať to prodávají levně! Já nefandím Putinovi, ale chci to všechno levně. Ať to stojí, co to stojí. Ať ten protivnej stát třeba zkrachuje. Já chci a chci ;-€;-€;-€

Chápete? ;-D;-D;-D

10 3
možnosti
OS

Nechápete vy, Adame Malý! Stát skutečně zkrachuje, ale v důsledku bezuzdných ambicí milionářů stát se multimiliardáři. Drahá energie není drahá svojí výrobní cenou, ale naprosto špatným způsobem přeprodávání na burze. Drahá energie způsobí krach celých odvětví, generace odborníků z nich zmizí a bude generace trvat, než opět noví odborníci budou na trhu práce. Tady nejde o nařizování levných cen. Tady jde o přežití a existenci poměrně velké části české populace, průmyslu, služeb i veřejných institucí. Důchodci v nájemních bytech počínaje a "pracující chudobou" konče. Tato situace může snadno přerůst v opravdové sociální nepokoje ne-li v něco horšího a krvavějšího. A osočovat tyto lidi a ekonomické subjekty k náklonnosti k Putinovi, to s prominutím zhovadilost na úrovni IQ chcíplého koně.

7 6
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2204x
Život je soubor náhod a rozhodnutí. Jsme tu jen na chvilku a je zbytečné se zabývat hloupostmi. Podstatné věci však chápeme až od určitého věku a na začátku života se trápíme naprostými podružnostmi. Užijme si každou vteřinu s těmi, které máme rádi.

Seznam rubrik