Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rakouský tanec s ruskými vlky

Když tančil s vlky Kevin Costner, byla z toho spousta Oscarů. Když si s ruským vlkem zatančila rakouská ministryně zahraničí, je z toho teplé místečko ve vedení ruské firmy Rosněft.

Možná bude chodit na kafe s bývalým německým kancléřem Schröderem, který je šéfem dozorčí rady a rovněž sedí ve vedení Gazpromu.

Víte, které dvě země Evropské unie jsou nejhorlivějšími zastánci dodávek ruského plynu? Vzhledem k úvodu vás asi nepřekvapí, že jde o Německo a Rakousko. Zejména Němci jsou v projektu velmi silně zainteresováni. Dokonce natolik, že z úst německých politiků zaznívají občas až neuvěřitelná vyjádření. Rakušané ale příliš nezaostávají. Chtějí totiž, aby plyn z Nord Streamu 2 putoval i do jejich plynárenského uzlu v Baumgartenu. Jak Němce, tak Rakušany prý láká vize velké plynové křižovatky.

Je opravdu tato vize natolik lákavá, že jsou politici ochotni zapomenout na ekologii a boj proti změně klimatu? Vždyť ruský plyn dovážený do Evropské unie je z klimatického hlediska zejména kvůli únikům metanu pravděpodobně ještě škodlivější než uhlí. Opravdu to zeleným Němcům a Rakušanům nevadí? A také jim nevadí závislost na Rusku, tedy na zemi, kde jsou porušována lidská práva, zatýkáni političtí soupeři Putinova režimu a zabíjeni novináři? Opravdu tolik stojí o spolupráci se zemí, která zabírá území sousedních států, posílá na jejich území své vojáky pod pláštíkem dovolené?

Je to poněkud podivné. Když to srovnám s tím, jak třeba Rakušané vyšilují kvůli našim jaderným elektrárnám, nebo jak Němci utápějí stovky miliard eur ve své Energiewende, tak mi tady zkrátka něco nesedí.

Klíčem k vysvětlení je možná pár případů, kdy se politici z obou zemí dočkali nepochybně královsky placeného angažmá v ruských firmách. Na utváření hospodářských vztahů s Ruskem a mj. i dodávkách ruských surovin do Německa se v nedávné minulosti významně podílel tehdejší spolkový kancléř Gerhard Schröder. Když ve své funkci skončil, čekala na něj pozice jiná. Mimořádně lukrativní. Je totiž předsedou výboru akcionářů konsorcia Nord Stream AG, zřízeného právě kvůli výstavbě plynovodu Nord Stream. Od září 2017 působí také jako předseda dozorčí rady ruské ropné společnosti Rosněfť.

Daří se i Rakušanům. Poradcem v rámci plynovodu Nord Stream 2 je třeba bývalý rakouský ministr financí Hans-Jörg Schelling. Ani Rosněft na Rakušany nezapomněl.

Možná si vzpomenete na skandál, který zpsůobila v roce 2018 během rakouského předsednictví Evropské unii tehdejší šéfka rakouské diplomacie Karin Kneisslová. Na svou svatbu si totiž pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina, zatančila si s ním před kamerami ruské televize a pak mu složila hluboké pukrle. Dočkala se za to silné kritiky, kterou odrážela s tím, že Putin je dobrý tanečník, že ho na svatbu pozvala spontánně, protože byl zrovna v Rakousku na oficiální návštěvě, a vůbec, že to vlastně byla spíš jen taková náhoda.

No zřejmě paní Kneisslová udělala to pukrle opravdu kvalitně. Nyní se totiž stala členkou představenstva ropného koncernu Rosněfť. Majitelem této firmy je ruská státní holdingová společnost Rosněftěgaz. Společnost opakovaně čelila kritice za vysoké odměny, které členům představenstva vyplácí.

Život je jen náhoda, zpívá se ve slavné písničce. Pojďme si ji dneska zazpívat všichni společně. Třeba potom zaženeme ty ošklivé myšlenky, že by mohlo jít třeba o nějaké odměny za odvedené služby, nebo dokonce o nějakou korupci.

Autor: Barbora Vomáčková | pátek 5.3.2021 10:54 | karma článku: 30,27 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

Barbora Vomáčková

Český rozhlas šíří klimatickou paniku

Naprosto nevyvážené zpravodajství na téma české pozice vůči „klimatu“ zveřejnil na svých stránkách Český rozhlas u příležitosti zahájení „klimatického summitu“ OSN.

20.9.2023 v 7:35 | Karma: 34,49 | Přečteno: 793x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Přilepení aktivisté dokázali jen naštvat všechny okolo

Říkají si Poslední generace nebo Rebelové proti vyhynutí a v poslední době všude možně blokují silnice. Asi jsou na sebe hrdí. Zatím ale dosáhli jediného. Štvou už úplně každého. Gratuluju.

14.9.2023 v 9:42 | Karma: 35,45 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Dokážete poznat klimatické dezinformace a lži?

O dezinformacích se v poslední době hodně mluví. Spousta z nich se týká i tématu klimatické změny. A spousta dezinformací jde ze „zelené“ strany.

22.5.2023 v 11:09 | Karma: 33,24 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Německo páchá energetickou sebevraždu

V zemi, z níž pocházejí nositelé Nobelovy ceny Otto Hahn, Werner Heisenberg, Max Planck či Albert Einstein, otcové jaderné energetiky, se staly jaderné elektrárny symbolem zla.

5.4.2023 v 15:41 | Karma: 34,66 | Přečteno: 838x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Energetická soběstačnost ČR v ohrožení

Vlastníci českých uhelných elektráren většinu svých energetických zdrojů brzy vypnou. Za uhlí, pokrývající přes 40 procent české spotřeby, si ČR nepřipravila včas náhradu. Po roce 2025 tak Česku hrozí nedostatek vlastní elektřiny.

23.3.2023 v 6:32 | Karma: 25,31 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2204x
Život je soubor náhod a rozhodnutí. Jsme tu jen na chvilku a je zbytečné se zabývat hloupostmi. Podstatné věci však chápeme až od určitého věku a na začátku života se trápíme naprostými podružnostmi. Užijme si každou vteřinu s těmi, které máme rádi.

Seznam rubrik