Dva skutečné problémy Česka: sucho a hluk

15. 04. 2020 8:57:29
Toho, že je všude menší randál a leckde je dokonce pěkné ticho, si musel všimnout každý, kdo bydlí ve městě, u města, nebo u nějaké frekventovanější komunikace. Jezdí méně kamionů, autobusů, dodávek i osobních aut.

Jsou více slyšet ptáci, čmeláci a včely. Kdo bydlí pod letovým koridorem na pražskou Ruzyň, ten má vyloženě důvod k oslavě. Takové ticho zažil jen, když vybuchla islandská sopka a celá Evropa poslala letadla na pár dnů do hangárů. Teď už je ticho tři týdny.

Podle lékařů je hluk významným stresovým faktorem, který stojí za mnoha zdravotními komplikacemi, včetně potratů. Stačí se podívat po internetu, odkazů na toto téma uvidíte bleskově velké množství. Snížení hladiny hluku kvůli karanténě by se tak mělo na lidské psychice projevit jednoznačně příznivě. Což by mělo přispět k tomu, že na nás budou méně doléhat všechny nepříjemnosti a problémy, spojené s vypnutím ekonomiky v karanténě. Alespoň trochu.

Ticha se nikdo nenají. Není tak reálné chtít, aby současné ticho zůstalo už napořád, protože dopravu potřebujeme. Ale stojí za to, uvažovat o tom, nakolik se takovému tichu dá přiblížit. Jestli se něco z té dopravy dá omezit, oželet, nebo třeba udělat jinak. Můžou být tišší letadla, kamiony, auta? A můžou být tišší i bez toho, že by je poháněla elektřina, protože to zatím není uskutečnitelné?

Hluk byl jednu dobu velkým tématem, tehdy snad ještě opravdu ekologických organizací. Ale to už je dávno. Od té doby se také uvolnily hlukové normy. V Německu prý třeba přimíchávají do asfaltu drcené pneumatiky, v důsledku čehož po něm jedou auta tišeji. V Česku se tak akorát aktivistickými žalobami blokují obchvaty měst. Ale o hluk nikomu nejde. Přitom působí téměř na všechny lidi v Česku. Na ty ve městech obzvlášť.

Jenže aktivisté, kteří jsou ve valné většině právě z měst, se upnuli k dogmatickému klimatizmu a vzývají Grétu a proklínají CO2. Hluk přitom systematicky naleptává jejich zdraví stejně, jako všem ostatním.

Když teď slyším to ticho venku, uvědomuji si, že taková hladina hluku byla naposledy pár let po revoluci. Na venkově to navíc bylo většinu času spíš ticho, než nízká hladina hluku. Snaha snížit hluk mi připadá jako daleko praktičtější a s větším potenciálem na úspěch, než nápady na pumpování CO2 z atmosféry pod zem.

Pak je tady problém s vodou. Ten byl už před karanténou a bude i po ní. Kdy u vás letos naposledy pořádně pršelo? A kolik napršelo? Už od konce března se objevují zprávy o nedostatku srážek, o suchu na polích a tak dále. Však už to z posledních let známe. Nic veselého. Jenže, co jsme proti tomu udělali?

Ministerstvo životního prostředí rozjelo svoji Dešťovku, prý se propojí vodárenské soustavy, prý se obnovují rybníky. Jenže voda v krajině se zadržuje jinak. Na to se musí rozbít lány, musí zase vzniknout něco jako meze a remízky, potoky a říčky se musí zase začít kroutit krajinou, rybníky nesmí ležet uprostřed lánů obilí, ale musí je obklopovat stromy... V tom se toho zatím moc neudělalo. (Největší agro podniky přitom patří předsedovi vlády a tak by na to nepotřebovaly ani žádná ministerská nařízení, by si člověk myslel, že?)

Téměř všechnu pozornost politiků i médií si uzurpoval ten klimatizmus, který ve svém dogmatizmu snadno porazí i jezuity. Nebo islámské fanatické fousatce. Desítky miliard ročně tak jdou na podporu solárních a větrných elektráren. Na Dešťovku pár miliard. A na obnovu schopnosti krajiny zadržet vodu?

CO2 tady bylo a bude a dokonce být musí. Ale nemusí tady být hluk, nebo jej alespoň nemusí být tolik. A pojednou by tady nemusela být ani sladká voda. Jenže ta tady být musí, nebo tady nebudeme my.

První místo v řešení problémů má obnova ekonomiky po koroně, to je jasné. Navrhuji, aby druhé místo patřilo vodě. Co dál?

Autor: Barbora Vomáčková | středa 15.4.2020 8:57 | karma článku: 31.64 | přečteno: 1062x

Další články blogera

Barbora Vomáčková

Český rozhlas šíří klimatickou paniku

Naprosto nevyvážené zpravodajství na téma české pozice vůči „klimatu“ zveřejnil na svých stránkách Český rozhlas u příležitosti zahájení „klimatického summitu“ OSN.

20.9.2023 v 7:35 | Karma článku: 34.44 | Přečteno: 793 | Diskuse

Barbora Vomáčková

Přilepení aktivisté dokázali jen naštvat všechny okolo

Říkají si Poslední generace nebo Rebelové proti vyhynutí a v poslední době všude možně blokují silnice. Asi jsou na sebe hrdí. Zatím ale dosáhli jediného. Štvou už úplně každého. Gratuluju.

14.9.2023 v 9:42 | Karma článku: 35.41 | Přečteno: 928 | Diskuse

Barbora Vomáčková

Dokážete poznat klimatické dezinformace a lži?

O dezinformacích se v poslední době hodně mluví. Spousta z nich se týká i tématu klimatické změny. A spousta dezinformací jde ze „zelené“ strany.

22.5.2023 v 11:09 | Karma článku: 33.24 | Přečteno: 785 | Diskuse

Barbora Vomáčková

Německo páchá energetickou sebevraždu

V zemi, z níž pocházejí nositelé Nobelovy ceny Otto Hahn, Werner Heisenberg, Max Planck či Albert Einstein, otcové jaderné energetiky, se staly jaderné elektrárny symbolem zla.

5.4.2023 v 15:41 | Karma článku: 34.66 | Přečteno: 838 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 536 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2204

Život je soubor náhod a rozhodnutí. Jsme tu jen na chvilku a je zbytečné se zabývat hloupostmi. Podstatné věci však chápeme až od určitého věku a na začátku života se trápíme naprostými podružnostmi. Užijme si každou vteřinu s těmi, které máme rádi.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...